"ÇOCUKLARDAN EV YAPIMI ÖYKÜLER"  

"ÇOCUKLARDAN EV YAPIMI ÖYKÜLER"

Uzaktan eğitim sürecinde okullarına hasret kalan çocukların geniş hayal dünyalarını yansıttığı öyküler 23 Nisan'ın 100'üncü yıl dönümünde "Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler" kitabında derlendi. Kitabın ön sözünü kaleme alan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Çocuklarımın öykülerini okurken dünya edebiyatından, Türk edebiyatından nicelerinin fısıltılarını duydum... O fısıltılar, çocuklarımın yakın gelecekte Türkiye'nin ve hatta dünyanın saygın edebiyatçıları, senaristleri, metin yazarları olacaklarını söylüyordu... Yaptıkları betimlemeler, kullandıkları kelimeler, cümlelerindeki ahenk ile bunun yakın zamanda olacağına inancım tam, çocuklarıma güvenim sonsuz." ifadesini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitim sürecinde çocukların evde geçirdikleri günlerde hayal kurma, düşünme ve yazma becerilerini güçlendirmeleri için, 23 Nisan'ın 100'üncü yılında öykü yazma çağrısı yaptı. Katılımı istenen ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerden kısa sürede binlerce öykü geldi. İllerde yapılan ön değerlendirmenin ardından çocuklardan öyküleri Milli Eğitim Bakanlığı merkezinde, metin yazarları ve editörlerden oluşturulan kurulda değerlendirmeye alındı.  Kurul, hepsi birbirinden özel ve değerli bu öyküleri 'yaratıcılık', 'dil kullanımı' ve 'ifade gücü' kriterleri açısından yakın planda inceledi. Sonuçta ortaya Türkiye'nin farklı şehirlerinden, farklı özelliklere sahip 100 çocuğumuzun yazdığı "Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler" kitabı çıktı. Bu kitabın bir başka amacı da dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş böyle bir döneme çocuklarımızdan da bir iz bırakmak... 
 
"Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler" kitabı için bir ön söz kaleme alan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kitaptaki öyküleri okumaya başladığında duyduğu heyecanı anlattı: "Hayal dünyaları alabildiğine geniş ve masum... İnsanlık için Korona Kralı ile savaşanlardan, sonsuz mutluluk arayışına çıkanlara; yeni bir gezegen bulup uzaylılarla arkadaş olanlardan, 23 Nisan'ın rengini arayanlara... Birbirinden farklı ve zengin konular, üsluplar... Dünyaya ve yaşadıklarımıza bizim gibi bakmadıkları kesin... Çocuklarımın öykülerini okurken dünya edebiyatından, Türk edebiyatından nicelerinin fısıltılarını duydum... O fısıltılar, çocuklarımın yakın gelecekte Türkiye'nin ve hatta dünyanın saygın edebiyatçıları, senaristleri, metin yazarları olacaklarını söylüyordu... Yaptıkları betimlemeler, kullandıkları kelimeler, cümlelerindeki ahenk ile bunun yakın zamanda olacağına inancım tam, çocuklarıma güvenim sonsuz."
 
"Bu kitabı çocuk kitabı deyip bir kenara koymayın. Satır aralarında çocuklarımızın bize anlattıkları çok şey var." diyen Selçuk, "Özellikle yetişkinlere, anne babalara önerebileceğim nefis bir öykü derlemesi olmuş. Öykülerini bizimle paylaşan tüm çocuklarıma sevgilerimle... Çocuklarımızdan öykü derlemeye devam edeceğiz..." ifadesini kullandı.
 
 "Çocuklardan Ev Yapımı Öyküler" i okumak için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.