TÜRKİYE'NİN "AYAKKABI TASARIMCILARI" BU OKULDA YETİŞİYOR  
TÜRKİYE'NİN

TÜRKİYE'NİN "AYAKKABI TASARIMCILARI" BU OKULDA YETİŞİYOR

Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Konya'da, sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan okulda eğitim gören öğrenciler, dünyada söz sahibi ayakkabı markalarının kullandığı teknolojiyi öğreniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Ayakkabıcılar Odasının iş birliğinde Aykent Ayakkabıcılar Sitesi'nde açılan Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesinde 150 öğrenci, ayakkabı sektöründe "geleceğin tasarımcıları" olarak ulusal veya uluslararası markalarda hem staj hem de üretim yapma imkanı buluyor.
 
Okulun, ayakkabıcılık sektörünün yoğun olduğu sanayi bölgesinde bulunmasının avantajlarından da faydalanan öğrenciler, mesleği uygulamalı öğreniyor.
 
Lisenin müdürü İsa Sade, yaptığı açıklamada, öğrencilerin, çağın gereksinimlerine uygun, son teknolojiyi kullandığını ifade ederek "Dünyada ayakkabı hangi tasarım ve teknolojiyle üretiliyorsa okulumuzda da aynı şartlarda tasarım ve üretim yapılmaktadır. Örneğin İtalya'da ayakkabı tasarımında kullanılan 'Shoemaster' programını bizim öğrencilerimiz de kullanıyor." diye konuştu.
 
Burs desteği veriliyor
20'si kız 150 öğrenci, Ayakkabı Saraciye Teknolojisi ile Grafik ve Fotoğraf Teknolojisi bölümlerinde eğitim alıyor, Ayakkabı Saraciye Teknolojisi Bölümünü seçen ve dereceye giren öğrencilere 250 lira burs desteği veriliyor. Mezun olan öğrencilerin yüzde 65'i nitelikli insan gücü olarak sektörde hizmet veriyor. 
 
"Ne iş yapacağım" kaygısı yaşamıyorlar
Okulda eğitim gören öğrencilerin yüzde 35'i akademik eğitime devam ediyor. Geriye kalan öğrenciler ise sanayi bünyesinde yer alan işletmelerde kolayca iş buluyor. Öğrenciler ulusal ve uluslararası markalarda staj ve üretim yapma imkanına sahip oluyor. 
 
Okulun Ayakkabı Saraciye Teknolojisi Bölümünde okuyan 10'uncu sınıf öğrencisi Fatih Çopur  babasının ayakkabı sanayi sitesinde esnaf olduğunu, kendisinin de gelecekte bu mesleği yapmak istediğini anlattı.
 
Okulda, ayakkabı modeli çiziminden üretimine her aşamayı öğrendiklerine işaret eden Çopur, "İleride ünlü modellerin ayakkabı tasarımcısı olarak kendimi geliştirerek söz sahibi olmak istiyorum." dedi.
 
Aynı sınıfta okuyan Leyla Nur Üstevül ise lisenin sunduğu imkanların, yüksek standartlarda olduğuna dikkati çekti.
 
Mezun olduktan sonra işsiz kalma sorunlarının olmadığına dikkati çeken Üstevül, "Okuduğumuz bölümün önü açık. İlk başta kendi modelimizi oluşturarak dikişten başlıyoruz ve üretimin her aşamasını öğreniyoruz. İleride ünlü bir ayakkabı modelisti olarak ürünlerimi sergilemek istiyorum." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.